Buy Avada
EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE

Čisti i svježe cijeđeni sok od maslina, stoljećima povezan s ljudima Mediterana i mediteranskom prehranom, prepoznat je kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva. Pravi dar prirode s nenadmašnim zdravstvenim i iznimnim gastronomskim svojstvima.
Iskušenje sačinjeno od uzbudljivih okusa koji čekaju da budu otkriveni svaki dan za vašim stolom gdje se možete poigrati s različitim vrstama maslina različitog porijekla.

ZDRAVSTVENE KORISTI I NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI

 • Zbog prisutnosti mononezasićenih masnih kiselina, posebice oleinske kiseline, smanjuje razinu ukupnog kolesterola i lipoproteina niske gustoće (LDL ili “loš kolesterol”) dok održava nepromijenjenu razinu lipoproteina visoke gustoće (HDL ili “dobar kolesterol”) u krvotoku.
 • Visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje posebno sadrži antioksidanse poput polifenola. Antioksidansi su ključni za jačanje imunološkog sustava i zaštitu tijela od štetnih učinaka slobodnih radikala. Među najvažnijim polifenolima su hidroksitirozol i oleokantal (daje papren okus) i oleuropein (daje gorak okus)
 • Prisutnost vitamina E, K i D te provitamina A štiti organe i tkiva u tijelu.
 • Smanjuje rizik od raznih vrsta raka, poput raka dojke, crijeva i debelog crijeva.
 • Pomaže u održavanju hipertenzije pod kontrolom.
 • U zemljama gdje se masovno koristi maslinovo ulje manja je stopa pretilosti.
 • Pomaže kod probavnih funkcija i apsorpcije hranjivih tvari.
 • Sastav masnoća, posebice omjer Omega 6 i Omega 3 vrlo je sličan sastavu majčinog mlijeka, što čini maslinovo ulje neizostavnim u dječjoj prehrani od ranog početka.
 • Pomaže boljoj apsorpciji kalcija smanjujući rizik od osteoporoze.
 • Mnoga istraživanja ukazuju da maslinovo ulje štiti mozak si spriječava Alzheimerovu bolest.
 • Vrlo važno u njezi kože, pomaže u liječenju psorijaze, akni i ekcema.

MASLINOVO ULJE, SAVRŠEN ZAČIN: KAKO GA PRAVILNO KORISTITI

Bilo da se koristi sirovo ili kuhano, maslinovo ulje nadopunjuje svaki recept i obogaćuje okus.

MASLINOVO ULJE SA SIROVIM RECEPTIMA

Poboljšajte okus svojih recepata svježinom maslinovog ulja i učinite svoje jelo posebnim. Kombinirajte delikatna ulja s delikatnom hranom, a intenzivna ulja sa složenijim receptima. Na vama je da otkrijete najbolju mješavinu pa se slobodno igrajte s različitim intenzitetima.

KUHANJE S MASLINOVIM ULJEM  

Maslinovo ulje otporno je na visoke temperature bez gubitka nutritivnih vrijednosti. Može se također koristiti za prženje u dubokom ulju: točka dimljenja (temperatura na kojoj se stvaraju kancerogeni spojevi) je 220 stupnjeva, dok se druga ulja kreću između 160 i 190 stupnjeva. Dobro maslinovo ulje čini vašu hranu hrskavom i laganom, a pritom čuva vaše zdravlje.

RAZLIČITI OKUSI ZA SVAKU PRILIKU

LAGANO INTENZIVNO – ove vrste ulja imaju nježnu reminiscenciju svježeg voća i povrća s blagim okusom i blago gorkastim paprenim završetkom.

SREDNJE – ulja srednjeg intenziteta s dobro izbalansiranim gorko

ROBUSNO   robusno maslinovo ulje nudi hrabar okus, uravnoteženu gorčinu, s izrazito izraženom paprenom završnicom i snažnim podsjećanjem na svježe voće i povrće.

SVAKOM JELU SVOJE EXTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE

LAGANO INTEZIVNO SREDNJE ROBUSNO
RIBA Predjela od morskih plodova x
Riblji Carpaccio x
Kuhani rakovi x
Riba na žaru x
Riba kuhana na pari x
Riblji umaci i riblji rižoto x
Tuna ili sabljarka x
MESO Bijelo meso x
Crveno meso x
Goveđi Carpaccio x
Divljač x
Umaci sa bijelim mesom i rižotom x
Umaci sa crvenim mesom i rižotom x
JUHE Juhe od mahunarki x
Juhe od povrća x
POVRĆE Gorko povrće (radić – rukola) x
Delikatno povrće x
Začinjeno ili povrće na žaru x
OSTALO Bruschetta x
Kolači (umjesto maslaca)

(instead of butter)

x
Svježi sir x
Majoneza x
Crveni umaci x
Umak od rajčice x
Jaja x

KORISNI PRIJEDLOZI

 • Jedino ulje koje se dobiva izravnim prešanjem ploda čineći ga jedinstvenim po svom karakteru i identitetu. U svijetu postoji oko 1600 vrsta maslina od kojih svaka ima svoj miris i okus koji podsjeća na svježe voće i povrće.
 • Gorko i papreno = zdravlje. Ovi okusi su prisutni zahvaljujući prirodnim antioksidansa u ekstra djevičanskom maslinovom ulju.
 • Boja ekstra djevičanskog maslinovog ulja ne znači nužno i dobru kvalitetu: odlično ulje može biti žuto ili zeleno, jedina razlika je prisutnost klorofila.
 • Kiselost se ne može okusiti: ona se može odrediti samo kemijskim mjerenjima. Papreni okus je posljedica prisutnosti antioksidansa i stoga su pozitivan faktor koji pomaže našem tijelu u očuvanju zdravlja.
 • Odaberite pravu veličinu svoje boce: izbjegnite oksidaciju i gubitak kvalitete. Nakon otvaranja, bočicu treba potrošiti u roku od mjesec dana.

ČUVANJE MASLINOVOG ULJA

 • Ekstra djevičansko maslinovo ulje vrlo je osjetljivo na svjetlost: odaberite tamnije boce kako biste izbjegli oksidaciju.
 • Temperatura prostora za skladištenje trebala bi biti između 14 i 18 stupnjeva: tijekom kuhanja ne držite boce u blizini plamenika.
 • Ulje je vrlo osjetljivo na kisik: dobra je rutina zatvoriti bocu nakon svake upotrebe kako bi se održala kvaliteta.
 • Ne čuvajte dobro ulje za posebne prilike: cijenite ga dok je svježe i na vrhuncu okusa i intenziteta. Ako moguće, uvijek provjerite godinu berbe.