OD MASLINE DO MASLINOVOG ULJA

Nije jednostavno odrediti točan datum početka berbe koji vrijedi za sve zone, jer neke sorte dozrijevaju ranije: općenito je najbolji trenutak kada koštunica počne sazrijevati, odnosno kada pokožica počinje tamniti. Dobro je imati na umu da se potpuno sazrijevanje koštunice ne poklapa s najboljom kvalitetom ulja.Za izvrsno ekstra djevičansko ulje, berbu treba obaviti prije završetka biološkog ciklusa. Mnogi proizvođači kasno beru masline jer su uvjereni da time povećavaju urod. Povećanje prinosa je samo prividno, jer dehidracijom ploda varira omjer ukupne mase i ekstrahiranog ulja, ali ne i ukupne količine ulja koje se može ekstrahirati iz ploda. Može se smatrati općim pravilom da je berba zakasnila ako zdrave masline, dobro čuvane i optimalno obrađene daju ulje kiselosti veće od 0,5.

PROCES PROIZVODNJE

  • BERBA / berba je ručna pomoću češljeva koji otkidaju plodove sa biljke te isti padaju na posebne mreže za branje maslina. Tako ubrane masline dovoze se odmah u uljaru na preradu.

  • PRANJE / prije početka slanja u mljevenje masline je potrebno očistiti od prašine, grana i lišća, zatim ih oprati u hladnoj vodi i provući na vibrirajuće rešetke kako bi se eliminirao višak vode i odvojila maslina od preostale nečistoće. Sve to uklanja perilica za skidanje lišća.

  • PREŠANJE / prešanje se vrši pomoću preše za masline. U ovoj fazi iznimno je važno dobiti jednoličnu pastu koja nije previše gruba niti presitna . Plod masline se drobi gnječenjem i pospješuje se odvajanje ulja od vodenog dijela.

  • MIJEŠANJE / drugi važan aspekt je miješanje. Sastoji se od homogenizacije paste kako bi se postigla bolja ekstrakcija masnog dijela. Mješalica je specifičan stroj koji polako uklanja i miješa masu pomoću spiralnog puža čime se pogoduje skupljanju sitnih kapljica ulja. Tako dobivena pasta u ovom trenutku prolazi kroz sporo ponovno miješanje u strojevima za miješanje, kako bi se razbile emulzije voda-ulje nastale tijekom prešanja, spajajući kapljice u kapi koje postaju sve veće i veće.

  • DEKANTER I SEPARATOR / zdrobljene masline koje su pretvorene u pastu dolaze u centrifugalni separator s vodoravnom osi, dekanter. Dobivena smijesa ide u centrifugu, koja odvaja meso, ulje, vodu i kominu tj. kruti dio što zaostaje nakon cijeđenja ili tiještenja masline.
Mješavina maslinovog ulja i vode koja izlazi iz vertikalne centrifuge, još jednom se odvaja u separator posebno namjenjenim za to.

PRETPLATITE SE ZA PONUDE

Pretplatite se na naš newsletter kako biste primali najnovije vijesti.
Bez spama. Obećajemo.