O nama

Priča naše uljare je priča o regeneraciji. Uljara se nalazi u malom mjestu Baredine u Istri, a radio je do 1943. godine, nakon čega je pola stoljeća mirovao. Onda, nakon pedeset godina, sinulo nam je da bismo mogli oživjeti tradicionalno poslovanje naše obitelji u našem kraju, doduše na potpuno moderan način.

Tako je naša obitelj iz ljubavi prema maslinama i maslinovom ulju profesionalno i odgovorno postavila temelje novog, modernog istarskog maslinarstva i uljarstva.
 U staroj uljari veliki kamen za mljevenje okretao je konj. Dugogodišnja tradicija proizvodnje maslinovog ulja bila je norma kad smo počeli. Uljara Agro-Millo postavila je nove standarde i revolucionirala proizvodnju uključivanjem novih tehnologija za preradu maslina, novih principa berbe, mljevenja istog dana i skladištenja u posebnim bačvama od nehrđajućeg čelika do punjenja našeg visokokvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Tijekom godina povećali smo kapacitet uljare i uvelike proširili naše maslinike. Uljara je certificirana za proizvodnju ekološkog maslinovog ulja.

U početku su tamošnji maslinari bili skeptični prema novotarijama, no ubrzo su nam svi donosili svoje masline na preradu. I to usprkos velikim udaljenostima, usprkos uskoj, strmoj cesti koja se penje na 220 metara nadmorske visine, usprkos dugim prometnim kolonama koje su tada nastajale. Maslinari bi satima strpljivo čekali dok ne bi došao red na mljevenje. Mnogi od njih nagrađeni su zlatnim medaljama na natjecanjima u New Yorku, Tokiju, Parizu i Rimu, a neki danas imaju svoje moderne uljare. O Valteru Smiloviću, nositelju obiteljskog projekta, i danas govore sa zahvalnošću i poštovanjem jer su od njega puno naučili.

Uljara Agro-Millo prvi je počeo raditi hladno prešanje bez dodavanja vode. Ova tehnologija je osigurala da maslinovo ulje bude kvalitetno i hranjivo. Naš cilj je oduvijek bio proizvoditi ekstra djevičansko maslinovo ulje najviše kvalitete. Upravo zahvaljujući takvim, u to vrijeme smatranim odvažnim principima proizvodnje i prerade, Istra je postala vodeća regija za zaista kvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja.