Čisti i svježe cijeđeni sok od maslina, stoljećima povezan s ljudima Mediterana i mediteranskom prehranom, prepoznat je kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva. Pravi dar prirode s nenadmašnim zdravstvenim i iznimnim gastronomskim svojstvima. Iskušenje sačinjeno od uzbudljivih okusa koji čekaju da budu otkriveni svaki dan za vašim stolom gdje se možete poigrati s različitim vrstama maslina različitog porijekla.
ZDRAVSTVENE KORISTI I NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI
- Zbog prisutnosti mononezasićenih masnih kiselina, posebice oleinske kiseline, smanjuje razinu ukupnog kolesterola i lipoproteina niske gustoće (LDL ili “loš kolesterol”) dok održava nepromijenjenu razinu lipoproteina visoke gustoće (HDL ili “dobar kolesterol”) u krvotoku.
- Visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje posebno sadrži antioksidanse poput polifenola. Antioksidansi su ključni za jačanje imunološkog sustava i zaštitu tijela od štetnih učinaka slobodnih radikala. Među najvažnijim polifenolima su hidroksitirozol i oleokantal (daje papren okus) i oleuropein (daje gorak okus)
- Prisutnost vitamina E, K i D te provitamina A štiti organe i tkiva u tijelu.
- Smanjuje rizik od raznih vrsta raka, poput raka dojke, crijeva i debelog crijeva.
- Pomaže u održavanju hipertenzije pod kontrolom.
- U zemljama gdje se masovno koristi maslinovo ulje manja je stopa pretilosti.
- Pomaže kod probavnih funkcija i apsorpcije hranjivih tvari.
- Sastav masnoća, posebice omjer Omega 6 i Omega 3 vrlo je sličan sastavu majčinog mlijeka, što čini maslinovo ulje neizostavnim u dječjoj prehrani od ranog početka.
- Pomaže boljoj apsorpciji kalcija smanjujući rizik od osteoporoze.
- Mnoga istraživanja ukazuju da maslinovo ulje štiti mozak si spriječava Alzheimerovu bolest.
- Vrlo važno u njezi kože, pomaže u liječenju psorijaze, akni i ekcema.
MASLINOVO ULJE, SAVRŠEN ZAČIN: KAKO GA PRAVILNO KORISTITI
Bilo da se koristi sirovo ili kuhano, maslinovo ulje nadopunjuje svaki recept i obogaćuje okus.
MASLINOVO ULJE SA SIROVIM RECEPTIMA
Poboljšajte okus svojih recepata svježinom maslinovog ulja i učinite svoje jelo posebnim. Kombinirajte delikatna ulja s delikatnom hranom, a intenzivna ulja sa složenijim receptima. Na vama je da otkrijete najbolju mješavinu pa se slobodno igrajte s različitim intenzitetima.
KUHANJE S MASLINOVIM ULJEM
Maslinovo ulje otporno je na visoke temperature bez gubitka nutritivnih vrijednosti. Može se također koristiti za prženje u dubokom ulju: točka dimljenja (temperatura na kojoj se stvaraju kancerogeni spojevi) je 220 stupnjeva, dok se druga ulja kreću između 160 i 190 stupnjeva. Dobro maslinovo ulje čini vašu hranu hrskavom i laganom, a pritom čuva vaše zdravlje.
RAZLIČITI OKUSI ZA SVAKU PRILIKU
LAGANO INTENZIVNO – ove vrste ulja imaju nježnu reminiscenciju svježeg voća i povrća s blagim okusom i blago gorkastim paprenim završetkom.
SREDNJE – ulja srednjeg intenziteta s dobro izbalansiranim gorko
ROBUSNO – robusno maslinovo ulje nudi hrabar okus, uravnoteženu gorčinu, s izrazito izraženom paprenom završnicom i snažnim podsjećanjem na svježe voće i povrće.
SVAKOM JELU SVOJE EXTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE
LAGANO INTEZIVNO | SREDNJE | ROBUSNO | ||
RIBA | Predjela od morskih plodova | x | ||
Riblji Carpaccio | x | |||
Kuhani rakovi | x | |||
Riba na žaru | x | |||
Riba kuhana na pari | x | |||
Riblji umaci i riblji rižoto | x | |||
Tuna ili sabljarka | x | |||
MESO | Bijelo meso | x | ||
Crveno meso | x | |||
Goveđi Carpaccio | x | |||
Divljač | x | |||
Umaci sa bijelim mesom i rižotom | x | |||
Umaci sa crvenim mesom i rižotom | x | |||
JUHE | Juhe od mahunarki | x | ||
Juhe od povrća | x | |||
POVRĆE | Gorko povrće (radić – rukola) | x | ||
Delikatno povrće | x | |||
Začinjeno ili povrće na žaru | x | |||
OSTALO | Bruschetta | x | ||
Kolači (umjesto maslaca)
(instead of butter) |
x | |||
Svježi sir | x | |||
Majoneza | x | |||
Crveni umaci | x | |||
Umak od rajčice | x | |||
Jaja | x |
KORISNI PRIJEDLOZI
- Jedino ulje koje se dobiva izravnim prešanjem ploda čineći ga jedinstvenim po svom karakteru i identitetu. U svijetu postoji oko 1600 vrsta maslina od kojih svaka ima svoj miris i okus koji podsjeća na svježe voće i povrće.
- Gorko i papreno = zdravlje. Ovi okusi su prisutni zahvaljujući prirodnim antioksidansa u ekstra djevičanskom maslinovom ulju.
- Boja ekstra djevičanskog maslinovog ulja ne znači nužno i dobru kvalitetu: odlično ulje može biti žuto ili zeleno, jedina razlika je prisutnost klorofila.
- Kiselost se ne može okusiti: ona se može odrediti samo kemijskim mjerenjima. Papreni okus je posljedica prisutnosti antioksidansa i stoga su pozitivan faktor koji pomaže našem tijelu u očuvanju zdravlja.
- Odaberite pravu veličinu svoje boce: izbjegnite oksidaciju i gubitak kvalitete. Nakon otvaranja, bočicu treba potrošiti u roku od mjesec dana.
ČUVANJE MASLINOVOG ULJA
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje vrlo je osjetljivo na svjetlost: odaberite tamnije boce kako biste izbjegli oksidaciju.
- Temperatura prostora za skladištenje trebala bi biti između 14 i 18 stupnjeva: tijekom kuhanja ne držite boce u blizini plamenika.
- Ulje je vrlo osjetljivo na kisik: dobra je rutina zatvoriti bocu nakon svake upotrebe kako bi se održala kvaliteta.
- Ne čuvajte dobro ulje za posebne prilike: cijenite ga dok je svježe i na vrhuncu okusa i intenziteta. Ako moguće, uvijek provjerite godinu berbe.