OD MASLINE DO MASLINOVOG ULJA
Nije jednostavno odrediti točan datum početka berbe koji vrijedi za sve zone, jer neke sorte dozrijevaju ranije: općenito je najbolji trenutak kada koštunica počne sazrijevati, odnosno kada pokožica počinje tamniti. Dobro je imati na umu da se potpuno sazrijevanje koštunice ne poklapa s najboljom kvalitetom ulja.Za izvrsno ekstra djevičansko ulje, berbu treba obaviti prije završetka biološkog ciklusa. Mnogi proizvođači kasno beru masline jer su uvjereni da time povećavaju urod. Povećanje prinosa je samo prividno, jer dehidracijom ploda varira omjer ukupne mase i ekstrahiranog ulja, ali ne i ukupne količine ulja koje se može ekstrahirati iz ploda. Može se smatrati općim pravilom da je berba zakasnila ako zdrave masline, dobro čuvane i optimalno obrađene daju ulje kiselosti veće od 0,5.
PROCES PROIZVODNJE
PRETPLATITE SE ZA PONUDE
Pretplatite se na naš newsletter kako biste primali najnovije vijesti.
Bez spama. Obećajemo.